Dine medarbejdere bliver undervist efter samme koncept, uanset, hvor i regionen de bliver undervist.
Dansk for udenlandske medarbejdere i landbruget
Landbrugets interesseorganisation i Region Sjælland, VKST – satser stort på danskuddannelse til udenlandske medarbejdere. VKST har derfor indgået et samarbejde med Lolland Kommune og VUC Erhverv Sjælland om at tilbyde danskundervisning til udenlandske medarbejdere. Undervisningen bidrager til vækst i landbruget og større integration for den enkelte medarbejder.
45 medarbejdere på Lolland og Falster har fulgt undervisningen som fyraftenshold.
”Med danskkurset er vi med til at sikre højere livskvalitet hos udenlandske medarbejdere og større trivsel på arbejdspladsen, fordi de pludselig forstår og taler bedre dansk”, forklarer Martina Frang Mostad, der er udviklingskonsulent i Lolland Kommune.
Undervisning bidrager til integration
Det kan være altafgørende for landbruget, at deres udenlandske medarbejdere lærer dansk. For arbejdsgiver Holger Marcher, der er landmand i Øster Ulslev, gør danskundervisningen en stor forskel:
”Hvis ikke udenlandske medarbejdere lærer dansk, så bliver de aldrig rigtig integreret i det danske samfund. Når de får tilbudt undervisning er der større sandsynlighed for, at de vil blive i Danmark og ikke rejser hjem igen. Jeg er meget glad for tilbuddet, og det at VKST har stået for al koordinering”, forklarer Holger Marcher.
To af deltagerne på danskkurset er Gabrila Augusta Ursan fra Rumænien og Marian Hryckha fra Ukraine. De arbejder på en gård i Eskilstrup og føler begge, at de får stort udbytte af undervisningen:
”Det gode ved at gå på danskkurset er, at jeg husker at tale sproget og får øvet mig. Før talte jeg næsten kun engelsk, men nu taler jeg mere dansk”, fortæller Gabrila. Marian supplerer:
”Kurset er en rigtig god mulighed for at lære dansk. Når jeg taler med andre, forstår jeg det meget bedre. Jeg forstår mere og mere af, hvad der foregår rundt omkring mig, og dét at kunne bruge og forstå dansk bedre, gør det muligt for mig at snakke med andre til daglig om almindelige hverdagsting”, siger han.
Danskundervisning tilbydes på hele Sjælland
De 45 deltagere er fordelt på fire hold, og undervisningen foregår på VUC afdelinger i Nakskov, Maribo og Nykøbing Falster. I undervisningen er der fokus på at tale dansk og få et godt ordforråd. VUC tilpasser undervisningen til kursisternes dagligdag og den branche, de arbejder i.
For at deltage på kurset, skal man kunne tale og forstå lidt dansk. Første del af undervisningen er arbejdsgiverbetalt. VUC Storstrøm supplerer med en individuel afklaring af medarbejderens niveau. Efterfølgende er det muligt for den ansatte at få adgang til gratis undervisning på op til fem moduler à 40 timer.
”Vi er rigtig glade for, at vi har opnået så stort succes med danskundervisningen. Vi er nu i gang med at udbrede konceptet til Sjælland”, afslutter Tove Goldbeck Jensen, der er ledelseskonsulent i VKST.
Om VKST
VKST er etableret i 2017 ved en sammenlægning af rådgivningen i Dansk Landbrug Sydhavsøerne (DLS) og Gefion.
Dansk Landbrug Sydhavsøerne og Landboforeningen Gefion eksisterer fortsat som politiske foreninger, der varetager medlemmernes interesser.