Dine medarbejdere bliver undervist efter samme koncept, uanset, hvor i regionen de bliver undervist.

Læs mere

Dansk for udenlandske medarbejdere i landbruget

Landbrugets interesseorganisation i Region Sjælland, VKST – satser stort på danskuddannelse til udenlandske medarbejdere. VKST har derfor indgået et samarbejde med Lolland Kommune og VUC Erhverv Sjælland om at tilbyde danskundervisning til udenlandske medarbejdere. Undervisningen bidrager til vækst i landbruget og større integration for den enkelte medarbejder.

45 medarbejdere på Lolland og Falster har fulgt undervisningen som fyraftenshold.

”Med danskkurset er vi med til at sikre højere livskvalitet hos udenlandske medarbejdere og større trivsel på arbejdspladsen, fordi de pludselig forstår og taler bedre dansk”, forklarer Martina Frang Mostad, der er udviklingskonsulent i Lolland Kommune.

Undervisning bidrager til integration


Det kan være altafgørende for landbruget, at deres udenlandske medarbejdere lærer dansk. For arbejdsgiver Holger Marcher, der er landmand i Øster Ulslev, gør danskundervisningen en stor forskel:

”Hvis ikke udenlandske medarbejdere lærer dansk, så bliver de aldrig rigtig integreret i det danske samfund. Når de får tilbudt undervisning er der større sandsynlighed for, at de vil blive i Danmark og ikke rejser hjem igen. Jeg er meget glad for tilbuddet, og det at VKST har stået for al koordinering”, forklarer Holger Marcher.

To af deltagerne på danskkurset er Gabrila Augusta Ursan fra Rumænien og Marian Hryckha fra Ukraine. De arbejder på en gård i Eskilstrup og føler begge, at de får stort udbytte af undervisningen:

”Det gode ved at gå på danskkurset er, at jeg husker at tale sproget og får øvet mig. Før talte jeg næsten kun engelsk, men nu taler jeg mere dansk”, fortæller Gabrila. Marian supplerer:

”Kurset er en rigtig god mulighed for at lære dansk. Når jeg taler med andre, forstår jeg det meget bedre. Jeg forstår mere og mere af, hvad der foregår rundt omkring mig, og dét at kunne bruge og forstå dansk bedre, gør det muligt for mig at snakke med andre til daglig om almindelige hverdagsting”, siger han.

Danskundervisning tilbydes på hele Sjælland

De 45 deltagere er fordelt på fire hold, og undervisningen foregår på VUC afdelinger i Nakskov, Maribo og Nykøbing Falster. I undervisningen er der fokus på at tale dansk og få et godt ordforråd. VUC tilpasser undervisningen til kursisternes dagligdag og den branche, de arbejder i.

For at deltage på kurset, skal man kunne tale og forstå lidt dansk. Første del af undervisningen er arbejdsgiverbetalt. VUC Storstrøm supplerer med en individuel afklaring af medarbejderens niveau. Efterfølgende er det muligt for den ansatte at få adgang til gratis undervisning på op til fem moduler à 40 timer.

”Vi er rigtig glade for, at vi har opnået så stort succes med danskundervisningen. Vi er nu i gang med at udbrede konceptet til Sjælland”, afslutter Tove Goldbeck Jensen, der er ledelseskonsulent i VKST.

Om VKST

VKST er etableret i 2017 ved en sammenlægning af rådgivningen i Dansk Landbrug Sydhavsøerne (DLS) og Gefion.
Dansk Landbrug Sydhavsøerne og Landboforeningen Gefion eksisterer fortsat som politiske foreninger, der varetager medlemmernes interesser.

VKST

Læs mere om danskundervisning for erhverv

Flere gode historier

19. maj 2020HF gjorde mig klar til uddannelsen som automatiktekniker "HF gjorde mig klar til uddannelsen som automatiktekniker" Lasse Matthiesen afsluttede i 2017 sin HF - og vendte tilbage til skolen i 2020 - nu som lærling for at blive automatiktekniker. Med HF som en nødvendig genvej.
Bernt Dickow og Flemming Højbjerg, Vej og Park i Nakskov .
18. december 2019Som ordblind får du gode værktøjer og huskeregler Det kan føles som et tabu at være ordblind. Der er derfor et stort behov for at sætte opmærksomhed på ordblindhed, og hvorfor et ordblindekursus kan gøre en forskel for den enkelte medarbejder. VUC Erhverv Sjælland tilbyder ordblindeundervisning for voksne, der ønsker at blive bedre til at læse og skrive. Medarbejderne fra Vej og Park i Lollands Kommune har været glade for dette tilbud.
Charlotte Munch og Bianca Kehlet Bruhn Kofoedsminde
18. december 2019Man kan altid blive bedre til dansk Otte medarbejdere fra administrationen på Kofoedsminde på Lolland har været på kursus hos VUC i skriftligt dansk. De var glade for at kurset kunne holdes hos dem selv. Inden kursets start blev deltagerne testet. Det viste sig at alle skulle have dansk på trin 4, som er det højeste niveau på FVU.