Dine medarbejdere bliver undervist efter samme koncept, uanset, hvor i regionen de bliver undervist.

Læs mere

At glæde sig til tysk

 

Siden marts måned har 20 medarbejdere på Hørkram i Sorø modtaget undervisning 6 timer om ugen. Undervisningen er gratis for virksomheden – som dog betaler medarbejdernes arbejdstid. Formålet med tyskundervisningen er at træne salgs- og administrationsmedarbejdere i mundtlig tysk, så de kan følge med på messer og også tale med tyske kolleger. Deltagerne i kurset har lært en masse – ikke mindst fordi undervisningen er meget varieret og meget konkret i forhold til jobbet.

Ikke kun sproget – også kulturen


Undervisning i tysk har længe været et stort ønske fra mange medarbejdere hos Hørkram, som oplever, at de oftere og oftere har brug for sproget i dagligdagen. Det kan være at læse og skrive mails, men ikke mindst forstå og tale i telefon.

På VUC er der ikke meget undervisning i grammatik. Undervisningen foregår i stedet i mindre grupper, og medarbejderne er inddelt efter, hvor meget tysk de kan.

”Dét har bare været det bedste. Tænk, hvis jeg skulle sidde og snakke tysk med mine kolleger, der har haft boet flere år i Tyskland”, fortæller én af deltagerne i kurset.

De fortæller også, at læreren er rigtig god til at fortælle alt det, der ikke står i lærebogen. At lære smalltalk er rigtig vigtigt:  ”Hvordan går det med din familie”; ”var det en god messe” etc.

Undervisning i kultur fylder også en hel del. Medarbejderne på Hørkram sætter tydeligvis en ære i at lære ”de usynlige kulturelle koder” at kende, som en anden udtrykker det. Det faglige sprog fungerer fint, men det har været svært at fortælle om dagligdags ting.

Tysk – noget man glæder sig til


Dennis Kristensen og Claus Simonsen er begge sælgere, men oprindeligt uddannede slagtere. Dennis fortæller:

"Jeg var ikke særlig vild med tysk i skolen. Men det går langt bedre nu. Der er et konkret formål med at lære tysk. Det er sjovt, og man lærer noget”.

Dét var der ingen af dem, der syntes tilbage i folkeskolen. Det er også rigtig godt, at alle skal kunne kommunikere på tysk.

”Vi begyndte i slutningen af marts, og - vi har allerede lært rigtig meget”, fortæller de.

”Vi efterspurgte kurset efter et salgsmøde med tyske kolleger. Mødet var mere eller mindre spildt, for jeg forstod ikke alverden, dengang tilbage i januar. Men nu, efter kurset, vil jeg kunne følge med, og forstå langt mere. Nu forstår jeg langt mere tysk, og jeg kan forstå og læse en tekst, så kurset har gjort en stor forskel”, forklarer Claus.

Undervisningen er tilrettelagt rigtig godt, synes de. De taler sammen i mindre grupper og laver mange interviews.

En sidegevinst ved undervisningen har været, at de ansatte på kurset har lært hinanden bedre at kende. De har fået større respekt for hinandens forskelligheder og hinandens faglighed. Frivilligheden i kurset spiller også en stor rolle: ”Vi har selv valgt det”.

Det har givet et langt bedre samarbejde på tværs af afdelingerne, og større arbejdsglæde. Der er en rigtig god stemning i timerne.

”Vi griner med hinanden, ikke ad hinanden”, forklarer de samstemmende.

Dennis og Claus fortæller videre, at de alligevel havde lært noget i folkeskolen. I hvert fald har de fået genaktiveret skjult viden fra folkeskolen.

Nye måder at lære på


Et godt råd til andre, der har brug for et ekstra kursus: ”Sig det til en MUS-samtale, eller tal med HR-chefen”. På Hørkram ligger undervisningen i arbejdstiden, og det har været helt nødvendigt.

Der er ingen lektier, men alligevel prøver deltagerne at bruge sproget i løbet af ugen.

”Vi prøver at tænke tysk, men det kunne også være rigtig godt med en app til telefonen, så kunne man øve sig, når man alligevel er på vej i sin bil”.

Et eksempel på at lytte er fx den gamle schlager med Nena: ”99 luftballons."

"Da vi hørte den første gang, gav den overhovedet ikke mening. Nu ved jeg, hvad sangen faktisk handler om”, forklarer Dennis.

Læs mere om tysk og andre fag på VUC

Om Hørkram

Hørkram er en cateringgrossist med afdeling i Sorø og Århus. I 2008 blev virksomheden solgt til det familieejede Chefs Culinar, som er Tysklands største cateringgrossist.

Læs mere om Hørkram

 Yderligere oplysninger

Vicerektor Hanne Legaard, mail hal@vuc-vs.dk og tlf. 4012 9615.

Flere gode historier

19. maj 2020HF gjorde mig klar til uddannelsen som automatiktekniker "HF gjorde mig klar til uddannelsen som automatiktekniker" Lasse Matthiesen afsluttede i 2017 sin HF - og vendte tilbage til skolen i 2020 - nu som lærling for at blive automatiktekniker. Med HF som en nødvendig genvej.
Bernt Dickow og Flemming Højbjerg, Vej og Park i Nakskov .
18. december 2019Som ordblind får du gode værktøjer og huskeregler Det kan føles som et tabu at være ordblind. Der er derfor et stort behov for at sætte opmærksomhed på ordblindhed, og hvorfor et ordblindekursus kan gøre en forskel for den enkelte medarbejder. VUC Erhverv Sjælland tilbyder ordblindeundervisning for voksne, der ønsker at blive bedre til at læse og skrive. Medarbejderne fra Vej og Park i Lollands Kommune har været glade for dette tilbud.
Charlotte Munch og Bianca Kehlet Bruhn Kofoedsminde
18. december 2019Man kan altid blive bedre til dansk Otte medarbejdere fra administrationen på Kofoedsminde på Lolland har været på kursus hos VUC i skriftligt dansk. De var glade for at kurset kunne holdes hos dem selv. Inden kursets start blev deltagerne testet. Det viste sig at alle skulle have dansk på trin 4, som er det højeste niveau på FVU.